Sollicitatietips - Scoor je droombaan!

Sollicitatietips - Scoor je droombaan!

Tijdens het lezen van een vacature word je alleen maar enthousiaster! Dit is de baan die jou op het lijf is geschreven! Je ziet jezelf al werken in deze functie en je kan eigenlijk niet wachten om aan de slag te gaan. Maar net als elke werkzoekende moet je eerst solliciteren. Hoe pak je dat aan? In deze blog geven we je een aantal sollicitatietips zodat je goed voorbereid bent om kans te maken op je droombaan!

Curriculum Vitea

Uiteraard begint dit met het maken van een mooi Curriculum Vitea om een goede indruk te maken op je potentiële nieuwe werkgever. Neem dit uiterst serieus, het zegt namelijk veel over jou als persoon hoeveel moeite je erin steekt om indruk te maken op een nieuwe werkgever. Zorg dat alle relevante informatie erin staat. Het is belangrijk om de juiste actuele contactgegevens in je cv te zetten. Heb je een nieuw telefoonnummer of email-adres? Vergeet dit niet aan te passen. Niks is zo vervelend voor een recruiter om de verkeerde persoon aan de telefoon te krijgen, om vervolgens ook geen respons op de email te ontvangen. Zorg hierbij ook voor een professioneel email-adres. Dat je vroeger een ferrari_fan was, is waarschijnlijk voor deze functie niet meer relevant en hoeft dan ook niet in je email-adres te staan. 

Ook is het uiteraard belangrijk om je opleidingen te benoemen en je recente werkervaring. Zet hierbij alle werkervaringen op je cv, dit geeft namelijk een goed beeld van jou voor de werkgever. Denk niet dat als een werkervaring niet relevant is, je deze weg kan laten. Werkgevers vragen zich namelijk af waarom er een gat in je cv zit en waarom je dit verbergt. Heb je vroeger veel (bij)baantjes gehad en word daardoor je cv veel te lang? Dit kan je samenvoegen door bijvoorbeeld dit in je cv te zetten:

2008 - 2012: Diverse bijbanen in horeca, supermarkt en krantenwijk
Werkzaam geweest bij Albert Heijn, La Place, Hema, McDonalds en de Telegraaf. 

Op deze manier weet de werkgever dat je niet hebt stilgezeten, maar dat je hard hebt gewerkt deze periode. Ook word je cv nu niet te lang, maar kan je toch je werkervaring aantonen. Stuur je cv altijd als pdf-bestand op naar werkgevers. Je weet nooit met welk computersysteem werkgevers werken en of je cv in goede opmaak overkomt. Bij een pdf-bestand heb je dit probleem uitgesloten. Het zou jammer zijn als je hard hebt gewerkt voor een mooie opmaak, maar dit volledig wegvalt als de werkgever je cv opent. 

De motivatiebrief

Draag ook zorg voor een goede, motiverende brief bij je sollicitatie. In deze brief vertel je kort over jezelf, maar het belangrijkste is om te vertellen waarom jij toegevoegde waarde hebt voor de werkgever waar je wilt werken. Welke werkervaring is relevant om uit te lichten en kort iets meer over te vertellen? Probeer je in te leven in de werkgever en wat dit bedrijf zoekt in een persoon voor deze functie. Waar kan jij het bedrijf verder mee helpen? Wat is je toegevoegde waarde naast de benoemde functie-eisen in de vacature? Let op je dat je motivatiebrief en cv zonder spelfouten verstuurd worden. 

Op jobboards is het tegenwoordig eenvoudig om snel en op veel vacatures te solliciteren. Let hierbij op dat je altijd nog je eigen cv in pdf-format meestuurt. Veel jobboards sturen een eigen gegenereerd cv mee, dit kan onprofessioneel overkomen op werkgevers. De belangrijkste tip: onthoud bij welke werkgever je hebt gesolliciteerd en op welke functie. Het kan namelijk zijn dat de recruiter jou belt op een onverwachts moment. Als de recruiter jou moet vertellen wanneer je op welke vacature hebt gesolliciteerd sta je direct een punt achter. Kan jij echter de recruiter direct vertellen wat je aansprak in de vacature, dan sta je een punt voor! 

Tip: houdt een lijst bij met bedrijven en functies waar je hebt gesolliciteerd en zorg dat je daar gemakkelijk bij kan.
Zo ben je altijd voorbereid als een recruiter contact met je opneemt! 

In de volgende blog geven we je tips voor het voorbereiden van een sollicitatiegesprek (online of face-to-face). Ben je op zoek naar een leuke baan? Callega Klantcontact Recruitment kan je hierbij helpen. Klik hier om naar onze vacaturepagina te gaan. 

Vergeet ons niet te volgen op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van nieuwe vacatures en tips over solliciteren! 

© Callega Klantcontact Recruitment, 2021. Alle rechten voorbehouden.