Online sollicitatiegesprek, hoe bereid ik mij voor?

Online sollicitatiegesprek, hoe bereid ik mij voor?

In deze corona-periode hebben we meer online-contact met elkaar dan ooit tevoren. Dit geldt ook voor bedrijven en het voeren van sollicitatiegesprekken. En de kans is groot dat dit ook in het na-corona tijdperk de norm zal blijven. Hoe bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek via een video-gesprek? In deze blog lees je tips en trics.

Voor de algemene voorbereiding voor een sollicitatiegesprek verwijzen we je graag naar onze eerdere blog:
https://callega.nl/blog/het-sollicitatiegesprek-tips/

Maar met een video-gesprek is het verstandig om nog wat meer voorbereidingen te treffen zodat er niks mis kan gaan.

Testen
Het klinkt logisch, maar het is belangrijk. Test je apparatuur. Heb je de juiste programma/app geïnstalleerd op je computer/smartphone? Informeer altijd bij de recruiter via welk programma het gesprek gevoerd zal worden. Vaak zijn dit bekende programma’s zoals Skype, Microsoft Teams, Zoom of Google Meet. Ben je goed te verstaan en ben je duidelijk in beeld? In bijna elk programma kan je het beeld en geluid vooraf testen. Doe dit vooral! Check ook of je profielnaam- en foto nog actueel en professioneel is.

Extra tip: maak gebruik van een headset/oordopjes. Hierdoor is je volume stabieler en ben je zelf minder gefocust op achtergrondgeluiden in je eigen ruimte. 

Achtergrond
Check de achtergrond op je beeldscherm. Je wilt niet dat het een rommel is in de ruimte waar je zit, je wilt namelijk een goede eerste indruk maken. Zorg voor rust op de achtergrond, dus informeer zo nodig je omgeving dat je deelneemt aan een belangrijke video sollicitatie en dat je niet gestoord wilt worden. Vergeet ook niet je eigen telefoon (of andere apparaten) uit te zetten zodat je niet gestoord kan worden. 

Houding
Je zit mogelijk in je eigen huis waar je altijd prettig voelt. De neiging om achterover te zitten, te leunen op je ellebogen of andere comfortabele houdingen aan te nemen, liggen op de loer. Pas hier voor op! Neem ook in een videogesprek altijd een professionele houding aan, dit zegt namelijk veel over hoe serieus jij het gesprek neemt! Zorg dat je focus volledig op het gesprek ligt en niet op andere dingen op de computer. Dus ondertussen even foto’s kijken op Instagram, mailtjes wegwerken of de Bitcoin koers checken is not done. 

Storing
Het internet valt uit, de verbinding valt weg, je verstaat je gesprekspartner niet meer. Het kan allemaal gebeuren. Blijf rustig. Gebruik eventueel de chatfunctie om aan te geven bij je gesprekspartner als iets niet naar behoren werkt. Vaak zijn jullie beiden op zoek naar het probleem en een oplossing, dus zal de verbinding snel hersteld kunnen worden. Lukt dit niet, neem dan telefonisch contact op met je gesprekspartner om het probleem uit te leggen en een nieuwe afspraak te maken.

Het gesprek afsluiten
Als alles is besproken, is het tijd om het gesprek af te sluiten. Bedank je gesprekspartner voor zijn tijd en de mogelijkheid om op deze manier een gesprek te voeren. Vraag naar het vervolg van de procedure en wanneer je meer hoort over je sollicitatie. Check na afloop van het gesprek goed of de verbinding echt is verbroken, erg belangrijk!

Hopelijk helpt deze blog je goed bij het voorbereiden van een sollicitatiegesprek via videobellen.
Klaar om te solliciteren? Kijk dan direct bij onze vacatures door hier te klikken! 

© Callega Klantcontact Recruitment, 2021. Alle rechten voorbehouden.