3 sollicitatietips waarmee jij je droombaan scoort

3 sollicitatietips waarmee jij je droombaan scoort

Tijdens het lezen van een vacature word je alleen maar enthousiaster: dit is de baan die jou op het lijf is geschreven. Je kan niet wachten om aan de slag te gaan, maar net zoals elke werkzoekende moet je eerst op de positie solliciteren. Hoe pak je dit aan? In dit blog geven we je 3 tips waarmee jij goed voorbereid bent op een sollicitatie. Wie weet heb je binnenkort je droombaan te pakken.

Zorg voor een goed en overzichtelijk CV

Wanneer je gaat solliciteren op een positie, wordt er hoogstwaarschijnlijk een CV van je gevraagd. Neem deze serieus, het zegt namelijk veel over jou als persoon hoeveel moeite jij erin steekt om indruk te maken op een werkgever. Zet je meest actuele contactgegevens in je CV. Let erop dat je een professioneel e-mailadres bij je contactgegevens zet. Dat je vroeger een ferrari_fan was, is waarschijnlijk voor deze functie niet meer relevant en hoeft dan ook niet in je e-mailadres te staan.

Naast je actuele gegevens, is het uiteraard belangrijk om je opleidingen en recente werkervaring te benoemen. Zorg ervoor dat ál je werkervaringen zijn weergegeven. Een werkgever kan gaan vragen waarom er een gat in je CV zit of waarom je dit verbergt. Word je CV te lang? Combineer dan soortgelijke functies, bijvoorbeeld:

2008-2012: Diverse bijbanen in horeca, supermarkt en krantenwijk
Werkzaam geweest bij Albert Heijn, La Place, Hema, McDonalds en de Telegraaf

Voeg een motiverende brief bij je sollicitatie

Naast een CV, is het ook belangrijk om een motiverende brief bij je sollicitatie toe te voegen. In deze brief vertel je kort over jezelf en welke toegevoegde waarde jij kan brengen voor het bedrijf. Probeer je in te leven in de werkgever: wat zou hij of zij belangrijk vinden voor de positie? Met welke skills kan jij het bedrijf aanvullen? Hoe koppelen deze skills terug naar de functie-eisen? Let er altijd op dat je CV en motivatiebrief netjes en zonder spelfouten worden verstuurd.

Maak het zo makkelijk mogelijk voor de werkgever

Het is op jobboards tegenwoordig heel eenvoudig om snel en op veel vacatures te solliciteren. Om het zo makkelijk mogelijk te maken voor de werkgever, is het verstandig om je documenten altijd in PDF-format mee te sturen. Een ander type document kan onprofessioneel overkomen, of nog erger, kan de werkgever helemaal niet openen. Op dat moment blink jij niet meer uit tussen alle kandidaten en is de kans klein dat je wordt teruggebeld. Het is daarnaast handig wanneer je wordt teruggebeld, dat je goed weet op over welke vacature het gaat: wanneer je veel solliciteert kan dit nog wel eens verwarrend worden. Voor werkgevers is het een no-go wanneer jij aan hen moet vragen wat de functie ook-al-weer inhield.
Tip: houdt een lijst bij met bedrijven en functies waar je hebt gesolliciteerd en zorg dat je daar gemakkelijk bij kan. Zo ben je altijd voorbereid als een recruiter contact met je opneemt!

Ben je op zoek naar een leuke baan? Callega Klantcontact Recruitment kan je hierbij helpen. Klik hier om naar onze vacaturepagina te gaan.

Vergeet ons niet te volgen op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van nieuwe vacatures en tips over solliciteren!

© Callega Klantcontact Recruitment, 2023. Alle rechten voorbehouden.